Przepis

Składniki na chleb (2 bochenki):

700 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
300 ml wody
130 ml mleka
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki drożdży instant (albo około 20 g świeżych)

Składniki na pomadę:
100 ml wody
1 czubata łyżeczka mąki
szczypta soli

Składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy. Ręcznie jakieś 15 minut lub 10 minut robotem z odpowiednimi hakami, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie równe części i formujemy z nich bochenki. Układany na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z piekarnika. Papier można dodatkowo oprószyć mąką. Przykrywamy ściereczką i znowu zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Tutaj ważna uwaga: kilka razy w komentarzach poniżej pisaliście, że rozjeżdżał Wam się ten chleb na boki i wychodził raczej płaski. Więc trzy ważne uwagi:
1. Ciasto musi być naprawdę dobrze wyrobione. Im dłużej i lepiej wyrobiony, tym lepiej się formuje i trzyma kształt. Nie szczędźcie sił. Jeśli wyrabiacie robotem, to niech będzie to całe 10 minut. Jeśli ręcznie, to nie mniej niż 15.
2. Popatrzcie w internecie (może jest jakiś filmik na YouTube) jak prawidłowo uformować bochenek. Dobre uformowanie bochenka ma zasadniczy wpływ na to, jak on rośnie.
3. Ja zawsze używam suchych drożdży (instant). Te drożdże od razu wrzuca się do ciasta. Jeśli używacie drożdży świeżych, to można najpierw zrobić z nich rozczyn, czyli rozrobić drożdże w niewielkiej ilości wody, mąki i cukru.

Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i w tym czasie robimy pomadę, czyli w malutkim rondelku na wolnym ogniu mieszamy wodę, mąkę i sól. Doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy.

Teraz możecie sami zadecydować czy chcecie nacinać chleb czy nie. My nie nacinaliśmy i chleb nam w kilku miejscach popękał. Ale wiedzieliśmy, że tak będzie, lubimy te niekontrolowane pęknięcia, to nadaje chlebowi takiego swojskiego charakteru. Nacięcia służą właśnie temu, żeby rozszedł się w kontrolowany sposób. Więc jeżeli chcecie mieć ładny, jak ze sklepu, to zróbcie 3-4 skośne nacięcia w poprzek. A jak nie chcecie, to nie róbcie.

Nacięty lub nie nacięty chleb smarujemy obficie pomadą, nie żałujcie sobie. Na bogato posmarujcie. Idealne do tego celu są silikonowe pędzle kuchenne. Wysmarowany chleb wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i pieczemy 10 minut (na grzałkach góra-dół).
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut, aż chleb będzie rumiany.

Po upieczeniu studzimy chleb na kratce kuchennej. Albo zjadamy na ciepło, tylko uważajcie na żołądki 🙂

Smacznego!

https://www.chleby.info/2016/04/najprostszy-chleb-pszenny-z-chrupiaca.html?m=1

https://www.chleby.info/2016/04/najprostszy-chleb-pszenny-z-chrupiaca.html?m=1

https://www.youtube.com/watch?v=6lrGs5cm9Dw