Plusy :
- Jest lekkostrawny.
- Kajzerka ma mniej błonnika, dlatego strawisz ją łatwiej
niż grahamkę. Jasne pieczywo powinny jeść zwłaszcza osoby,
które chorują na zespół jelita wrażliwego lub cierpią na biegunki. - Można go zamrażać.
- Jasne pieczywo po rozmrożeniu będzie tak świeże, jak po kupieniu. Ciemny chleb jest wilgotniejszy i pod wpływem niskiej temperatury traci wodę. Po wyjęciu z zamrażalnika będzie się więc kruszył.
- Niezbędny w kuchni.
- Z jasnego pieczywa możesz sama w domu zrobić tartą bułkę.
Będziesz wtedy pewna, że zawiera ona tylko naturalne składniki
i jest zdrowa. Bez kajzerki czy bułki trudno się też obyć,
przygotowując niektóre potrawy, np. pasztet drobiowy
czy grzanki do zupy.
https://www.przyslijprzepis.pl/artykul/wady-i-zalety-jasnego-chleba