Kategorie
Zdrowie

Plusy jedzenia białego chleba

Plusy :

  • Jest lekkostrawny.
  • Kajzerka ma mniej błonnika, dlatego strawisz ją łatwiej
    niż grahamkę. Jasne pieczywo powinny jeść zwłaszcza osoby,
    które chorują na zespół jelita wrażliwego lub cierpią na biegunki.
  • Można go zamrażać.
  • Jasne pieczywo po rozmrożeniu będzie tak świeże, jak po kupieniu. Ciemny chleb jest wilgotniejszy i pod wpływem niskiej temperatury traci wodę. Po wyjęciu z zamrażalnika będzie się więc kruszył.
  • Niezbędny w kuchni.
  • Z jasnego pieczywa możesz sama w domu zrobić tartą bułkę.
    Będziesz wtedy pewna, że zawiera ona tylko naturalne składniki
    i jest zdrowa. Bez kajzerki czy bułki trudno się też obyć,
    przygotowując niektóre potrawy, np. pasztet drobiowy
    czy grzanki do zupy.

https://www.przyslijprzepis.pl/artykul/wady-i-zalety-jasnego-chleba

Kategorie
Zdrowie

Minusy jedzenia białego chleba

Minusy :

  • Ma więcej chemicznych dodatków.
  • W jasnym chlebie są często „ulepszacze”, np. konserwanty.
    Mają one przedłużyć jego trwałość, ponieważ białe pieczywo
    psuje się szybciej od ciemnego. Często dodawane są też do
    niego spulchniacze, np. dwuwęglan sodu, który sprawia,
    że bułka jest miękka i apetycznie wygląda.
  • Sprzyja tyciu.
  • Ma indeks glikemiczny wyższy od czekolady.
    Dlatego Twój organizm na jasne pieczywo reaguje tak,
    jak na słodycze. Gdy często sięgasz po słodkie bułki,
    dochodzi do wahań cukru we krwi, co może sprzyjać cukrzycy.

https://www.przyslijprzepis.pl/artykul/wady-i-zalety-jasnego-chleba

Kategorie
Historia

Historia

Angielskie słowo „pan” wywodzi się ze starego angielskiego „hlaford”, co oznacza „opiekun chleba”. Rola chała
i matzoh w judaizmie oraz opłatek komunijny
w chrześcijaństwie są oczywiście dobrze znane. Słowo „towarzysz”
pochodzi od łacińskiego słowa „companio”, oznaczającego
„ten, który dzieli chleb”.

Początki wypieku chleba sięgają starożytnego Egiptu, około 4000 lat p.n.e. Wcześniej znane było tylko płaskie pieczywo, na wzór tortilli
lub chińskich naleśników. Wczesne, dzikie odmiany pszenicy musiały zostać upieczone, zanim zostały zmłócone, a upał uniemożliwiał rozwój glutenu niezbędnego do wyrobu chleba. Egipcjanie rozwinęli odmianę pszenicy, którą można było wymłócać bez pieczenia,
i trwało to przez 6000. Pierwotne używano drożdży, prawdopodobnie pochodziły z kadzi browarniczych, co jest praktyką dzisiaj rzadką.

https://steemit.com/polish/@ismaeljw/krotka-historia-chleba

By 3268zauber – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4298187